Mijn traject: van problemen oplossen naar verslaafd aan bijleren over paarden.

Ieder mens heeft te maken met uitdagingen in zijn of haar leven. Je kan dit vervelend vinden, maar het kan ook heel wat positiefs brengen. Als ik terugblik op mijn leertraject met paarden, bedenk ik me dat ik steeds een opleiding ben beginnen volgen wanneer ik voor een nieuw vraagstuk stond. In plaats van bij de pakken te blijven zitten, vatte ik de koe bij de horens en ging ik opzoek naar kennis, begrip en oplossingen.

Ik had het geluk om op te groeien tussen de paarden. Mijn vader had paarden lang voor ik geboren werd. Hij rijdt zijn paarden in de koets, kweekte veulentjes die hij zelf opleerde. Mijn zus en ik deden niets liever dan meerijden met de koets, de paarden en veulentjes helpen verzorgen, en natuurlijk zodra we konden startte we natuurlijk met paardrijden!

Wonder, mijn eerste fjord, werd geboren toen ik 11 jaar was. Buitenrijden was ons grootste plezier! Ik kende elk wegje bij ons in de buurt en we gingen ook regelmatig naar de zee rijden. Rond mijn 18e droomde ik ervan om nieuwe plekjes te ontdekken te paard en om echte trektochten te rijden. Eens ik mijn rijbewijs haalde, schreef ik me meteen in bij recreatieve rijverenigingen die groepswandelingen aanbieden. Hierna nam ik niet alleen deel aan verschillende dag- en meerdaagse tochten, maar ik leerde ook over andere trainingstechnieken waaronder natural horsemanship… Mijn interesse was toch niet meteen gewekt.

Pas toen ik in grotere groep problemen begon te krijgen met mijn fjord Wonder besloot ik een lespakket van Parelli te kopen en lessen te volgen. Toen ik in 2010 met Picobello, één van onze jonge fjorden, startte, wou ik alles leren over grondwerk en horsemanship. Opzoek naar betere trainingsmethoden om veilig en met een fijne connectie buiten te rijden, ging ik aan de slag als working student bij Jarno Desmet. Hieropvolgend besloot ik intensieve jaaropleidingen te volgen in horsemanship, Amerikaanse rijkunst (Syntra/VTS) en het begeleiden van recreatieve tochten (LRV recreatie).

Picobello werd gaandeweg mijn rots in de branding! Samen reden we ook tal van TREC wedstrijden en trektochten, waaronder ook als begeleider. Onze lievelingsactiveiten zijn; werken in vrijheid, het nemen van TREC en TRAIL hindernissen en samen de natuur intrekken.

Van Amerikaanse rijkunst naar balanstraining en verfijning

Fysieke onbalans
Picobello is enorm leergierig, maar fysiek had hij het niet gemakkelijk. Op een cirkel in galop kon hij zich moeilijk recht houden. Werken aan zijn balans was de oplossing!

Nieuwe golf aan jaaropleidingen en clinics!
Dat was de start van bijleren over hoefbalans, paardenvoeding, biomechanica, rechtrichten, academische rijkunst en balanstraining voor paard én ruiter (volgens 4 dimension dressage).

Yoga voor zachtheid en verfijning
Over paarden kan je een leven lang leren, maar door de yogadocente opleiding te volgen ontdekte ik niet alleen hoe je opzoek kan naar een betere houding en zit, maar ook hoe je met meer bewustzijn, rust en een positieve mindset de communicatie met paarden kan verfijnen.

De sprong naar Equi’Nessa

Na meer dan 25 jaar ervaring met paarden en na 10 intensieve jaren leren over paarden, wil ik met veel plezier anderen begeleiden naar meer kennis, bewustzijn en een positieve mindset om en rond paarden.