Fluisteren & luisteren: twee sporen naar verfijnde communicatie

Paardenfluisteren?! Klinkt het voor jou als iets mysterieus? Of vind je het een uitgemolken woord? Natuurlijk ga je niet letterlijk tegen een paard fluisteren als je iets wil vragen, of toch? Het blijft een interessante woordkeuze waar ik graag wat dieper op inga.

Horsemanship is the art of mastering our own movements, thoughts, emotions and behavior.

Not the horses.

Mark Rashid

Fluisteren vraagt om te luisteren

Als je fluistert, praat je stiller dan normaal. De volumeknop wordt omgedraaid. Je stem klinkt zacht. Het voordeel van fluisteren is dat alleen degene waar je u naar richt je boodschap kan horen. Fluisterend communiceren vergt dan ook wat aandacht, bewustzijn en focus van beide gesprekspartners. Als je enerzijds uw stem en volume niet bewust aanpast, blijf je luid praten. Anderzijds geldt ook dat alleen als je aandachtig gaat luisteren, je de boodschap kan ontvangen. Wat heeft dit nu te maken met werken met paarden?

Luister jij naar het gefluister van je paard?

Is jouw paard een meester fluisteraar? Wees maar zeker! Paarden communiceren heel subtiel. Kauwen, geeuwen, spanning rond de mond, een opgetrokken lip, de ogen, het fixeren van de oren, spanning in het lichaam, in de spieren,… zijn waardevolle communicatiesignalen die je kan leren herkennen. Je kan jezelf hierin ontwikkelen door meer bewust en aandachtig rekening te houden met hetgeen je paard fluistert. Een fijn neveneffect van luisteren naar de kleine signalen is dat je kan voorkomen dat je paard gaat roepen. In ideale omstandigheden hoeft je paard dan niet te steigeren, bokken of bijten. Je paard voelt zich gehoord en zo kan je echt samenwerken. Dit is niet alleen aangenamer voor je paard, maar ook voor jezelf!

Non-verbaal fluisteren?

Moet je luid of groot zijn in je non-verbale communicatie zodat je paard zal luisteren? Nee! Een paard voelt een vlieg landen op zijn rug! Het kan dus nuttig zijn om je bewust te worden van je eigen manier van non-verbaal communiceren. Roep je? Praat je veel zonder echt gehoord te worden? Of kan je fluisterend gehoord worden?

Hoe bewust ben jij?

Communiceren vanuit subtiele, zachte hulpen of zelf vanuit een gevoel is een zoektocht waar je levenslang in kan groeien. Het raakt iets dieperliggend. Je gaat niet alleen je paard beter ‘aanvoelen’, maar ook zelf. Vaak is dat laatste voor ons de grootste uitdaging! We leven in een visuele, drukke maatschappij waar denken en doen meer waarde lijken te hebben dan voelen. Terwijl deze drie eigenlijk in balans zouden moeten zijn. Toch ligt een belangrijke sleutel naar fijnere communicatie in dichter bij bewustzijn, focus en voelen komen. Mark Rashid verwoord het mooi: “Horsemanship is the art of mastering our own movements, thoughts, emotions and behavior. Not the horses.”. Om je dit eigen te maken, oefen je dit niet alleen in je werk met paarden, maar eveneens in andere situaties, zoals thuis of op het werk bijvoorbeeld. Maar hoe begin je hier nu concreet aan?

Wil jij je communicatie verfijnen?

Door technieken uit horsemanship en yoga te combineren, help ik mensen om hun communicatie te verfijnen. Heb jij interesse om hiermee aan de slag te gaan? Neem dan gerust contact op!